Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kurpitsaherkkuja syksyyn

25.10.2019

 

KURPITSASOSEKEITTO

4 annosta

700 g keltaista kurpitsaa
1 sipuli
20 g voita
4 dl vettä
1 tl suolaa
mustapippuria
4 dl maitoa
200 g sulatejuustoa
persiljaa,
rypsiöljyä

Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa. Hienonna sipuli. Kuullota kurpitsaa ja sipulia voissa noin 5 min. Lisää vesi, suola ja pippuri.
Keitä kannen alla noin 15 min.,kunnes kurpitsa on kypsää. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää maito ja sulatejuusto. Kuumenna, kunnes keitto on kuumaa ja juusto on sulanut. Soseuta uudelleen kuohkeaksi.
Hienonna persilja ja sekoita se öljyyn. Annostele lautasille ja koristele persiljaöljyllä.
Tarjoile keitto satakuntalaisen kakon kera.

KURPITSAMANNAPUURO

3 litran kattilaan

2,5 l kurpitsalohkoja
tilkka vettä
6 dl täysmaitoa
1,5 dl mannasuurimoita
4-5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lisää kurpitsalohkoja kattilaan. Lisää tilkka vettä. Keitä 45 minuuttia.
Lisää maito. Lisää mannasuurimot vähitellen kiehuvaan maitoon.
Keitä välillä sekoitellen 30 min.
Enemmän vispaamalla saat vispipuuron.

 

 

 

 

Revittyä possua ja cole slaw

18.10.2019

Revitty possu eli pulled pork on alunperin Yhdysvaltojen ”syvästä etelästä” kotoisin oleva herkku, joka on viime vuosina noussut maineeseen ympäri maailmaa. Parhaan lopputuloksen saat, kun annat possun kypsyä matalassa lämmössä pitkään. Voit valmistaa lihan sekä lisukkeet jo hyvissä ajoin ennakkoon.


1,2–1,5 kg pala porsaan kassleria tai lapaa
2–3 dl vettä
1 dl rypsiöljyä

 
Maustesekoitus:
2 osaa (savu)paprikajauhetta
1 osa fariinisokeria
1 osa (sormi)suolaa
mustapippuria sekä esimerkiksi jauhettua korianteria, juustokuminaa ja cayennepippuria oman makusi mukaan.

Hiero maustesekoitusta reippaasti lihan pintaan. Sulje liha muovipussiin ja anna maustua vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa.

Laita uuniastian pohjalle vesi-öljyseos. Aseta liha astiaan rasvaisempi puoli ylöspäin. Kypsennä 100–120 °C uunissa noin 6 tuntia, kunnes liha on hajoavan ylikypsää. Voit kääntää lihan paistamisen aikana sekä valella sitä paistoastian pohjalla olevalla nesteellä.

Anna kypsän lihan jäähtyä hieman ja revi se käsin (voit käyttää apuna haarukkaa) ohuiksi suikaleiksi syiden myötäisesti. Laita liha kulhoon.

Sekoita uuniastian pohjalle jäänyttä paistolientä ja BBQkastiketta ja kaada lihan päälle.

Tarjoa revitty possu itsetehdyn cole slaw’n ja BBQ-kastikesuosikkisi kera, sämpylän sisällä tai sellaisenaan.

Cole Slaw:
½ valkokaali
1 pieni kukkakaali
1 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jogurttia (tai kermaviiliä)
1–2 rkl sokeria
1 tl sinappia
suolaa

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.

Leikkaa kukkakaali veitsellä ”murusiksi”.

Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kaalien päälle. Sekoita ja anna vetäytyä kylmässä ainakin muutama tunti.

TIESITKÖ, ETTÄ
Huittisissa on enemmän porsaita kuin asukkaita. Satakunta onkin Suomen johtava possuntuottajamaakunta. Porsaan lihasta on moneksi – viime vuosina huippukokit ympäri maailmaa ovat innostuneet fileiden sijaan porsaan edullisimmista osista, kuten niskasta, lavasta ja potkasta.

Kouluruokana lähiruokaa 16.10.2019

10.10.2019

Satakuntalaisissa kunnissa vietetään lähiruokapäivää keskiviikkona 16.10. jolloin koululaisille ja osalla paikkakunnista myös päiväkodeissa ja vanhushuolloissa tarjotaan satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Satakunnan lähes kaikki kunnat ovat mukana lähiruokapäivän toteuttamisessa.

Tavoitteenamme on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät jatkossa yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita ja lähiruokapäivää vietettäisiin kouluissa lukukausittain.

Osassa Satakunnan kuntia lähiruoka onkin jo pitkään ollut tärkeä asia, kuten esimerkiksi Eurajoella, jossa 70 % raaka-aineista on lähiruokaa. Aikoinaan valtuustoaloite sai kunnan kiinnittämään huomiota ruoan alkuperään, mikä on erityisen hienoa.

Lähiruokapäivän avulla haluamme korostaa kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ja tuotteiden arvostusta. Satakunnassa tuotetaan monipuolisesti ruokaa ja siitä pitää olla ylpeitä! Päivän ruokalista onkin oiva paikka kertoa, mistä ruoka on peräisin ja minkälaista herkkua paikallinen ruokahuolto on tehnyt keittiöissä asiakkailleen.

Olemme haastaneet myös koulujen rehtorit ja opettajat mukaan toteuttamaan lähiruokapäivää opetuksellisesta näkökulmasta, vinkkaamalla materiaaleja ja aineistoja käytettäväksi lähiruokapäivässä.

Somessa toivottuja tunnisteita @suomisyösatakunnasta #siksesparasta #lähiruoka #satakunta #suomisyösatakunnasta

Lähiruokapäivä järjestetään toista kertaa, ensimmäinen lähiruokapäivä oli viime vuonna. Päivän järjestävät Satakunnan kuntien ruokapalvelut ja Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke.

Lisätietoja:

Anna Kari, anna.kari@maajakotitalousnaiset.fi / 050 555 8440,Suomi syö Satakunnasta -Sikses parasta lähiruokaa -hanke

Sirpa Virtanen, 044 312 4432, esimerkkikuntamme, Eurajoen ruokahuollon ruokapalveluesimies

Osta tilalta! -päivänä tilat avasivat ovensa

24.09.2019

- Osta tilalta! -päivä on meille sadonkorjuujuhla, jolloin yritämme myydä mahdollisimman paljon omia tuotteita. Lisäksi otamme tuotteita myyntiin muilta lähituottajilta, koska kaikkea ei löydy itseltä, Rajalahden luomutilan isäntä Pasi Alkkiomäki kertoi. Jämijärveläisen tilan pihapiirissä käyskenteli runsaasti kanoja ja nähtävillä oli myös paljon muita eläimiä, kuten lampaita, karjaa ja ankkoja. Rajalahden luomutilalla vieraili väkeä tasaiseen tahtiin. Joka puolelta kuului iloista puheensorinaa ja tarjolla oli muun muassa tilan omista kurpitsoista tehtyä herkullista keittoa.

 

Osta tilalta! -päivän yhteydessä tilalla vietettiin kesäkauden päätöstä ja syksyllä rauhoitutaan hetkeksi ennen kuin aletaan valmistautua jouluun – tilamyymälän ollessa kuitenkin normaalisti auki. Tapahtumia Rajalahden luomutilalla on riittänyt, kun Suomen luonnon päivästäkin on kulunut vasta vähän aikaa.

Osta tilalta! -päivän aikana kuluttajat saivat tutustua maatilojen toimintaan ja ostaa tuoreita raaka-aineita suoraan tiloilta. Tiloilla järjestettiin päivän kunniaksi erilaista ohjelmaa ja myymälöissä riitti monipuolisia tuotteita sekä tarjouksia. Päivä järjestettiin tänä vuonna valtakunnallisesti neljättä kertaa. Satakunnan tiloista mukana olivat Ali-Unkin lammastila, Rajalahden luomutila, Vahelan Luomutila, Tenhon tila, Saaren luomuosuuskunta, Venesjärvi Highland, Kuuselan lintutila, Takalan Mylly, Kaunismäen tila, Pirjo Tapanila ja Tapanilan kanala.

– Aamupäivällä väkeä oli todella hyvin liikkeellä. Muun muassa rosvopaistit tekivät erittäin hyvin kauppansa. Osta tilalta! -päivä on oikein hyvä päivä keskellä vuotta ja väkeä tulee kauempaakin, Kuuselan lintutilan isäntä Timo Sorvali kiitteli.

Päivän aikana lintutilalla kävijät arvuuttelivat muun muassa kukon painoa ja tunnistivat erilaisia lintujen munia. Vatsan täytteeksi grillistä oli tarjolla kalkkunan chorizomakkaraa. Jälkiruokakahvit ja tuoretta pullaa sai nauttia kodassa, jossa myös Peppi-kissa otti vastaan runsaasti rapsutuksia.

Kesä on Kuuselan tilalla Jämijärvellä ollut isännän mukaan melkoista tohinaa, eikä lomailemaan paljon ole ehditty.
–Vaikka tilapuodissa ei aina olekaan ruuhkaa, niin erilaiset markkinat ovat vetäneet asiakkaita todella hyvin. Aina kun on näkyvissä, niin se tuo uusia asiakkaita ja näkyy positiivisesti tulevaisuudessa, hän totesi.
Sorvali kertoi, että tulevaisuuden suunnitelmissa on elintarvikehuoneiston valmistuminen, jossa he pystyisivät itse teurastamaan osan linnuista ja lihakanit.

Kankaanpäässä Venesjärvi Highland -tilalla oli emännän tekemää herkullista hernekeittoa sekä highland-makkaraa grillistä. Tilapuodista löytyi lihatuotteiden lisäksi muun muassa tuoreita leivonnaisia, hunajaa sekä erilaisia suoloja.
– Me myymme vähän kaikkea, mitä kaupasta ei saa. Emme halua kilpailla kauppojen kanssa. Ravintolapäiviä järjestämme neljä kertaa vuodessa ja ne ovat osoittautuneet suosituiksi sekä ruokaa on kehuttu paljon, tilan emäntä iloitsi.

Venesjärvi Highland aikoo osallistua Osta tilalta! -päivään myös ensi vuonna. Ehkä tilalla vietetään silloin myös ravintolapäivää. Myös Venesjärvellä riittää ohjelmaa. Syksyllä heillä on Reko-myyntejä ja marraskuussa on tulossa seuraava ravintolapäivä. Valmisruokatilauksia on alkanut myös jo tulla jouluksi.

Katso videolta päivän tunnelmia.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry

Kasvisherkku: paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa

19.09.2019



Punajuuri on edullinen, maukas, kaunis ja terveellinen. Paljon enempää ei kehtaa raaka-aineelta vaatia! Kypsäksi paahtunut, makeansuolainen punajuuri ja vuohenjuusto muodostavat loistavan makuparin.

Ohje:
1 kg punajuuria
150 g chevre-vuohenjuustoa
1 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia silputtuna

Pese ja harjaa punajuuret puhtaaksi. Poista kovat kannat ja leikkaa punajuuret neljänneksen lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon, lisää öljy, suola ja pippuri. Sekoita. Kaada punajuuret uunivuokaan ja paahda 175 °C uunissa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat miltei kypsiä. Viipaloi päälle chevre-juusto (halutessasi voit käyttää vaihtoehtoisesti homejuustoa) ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia. Paahda sillä aikaa käyttämiäsi siemeniä kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Ota punajuurivuoka uunista. Ripottele päälle paahdetut siemenet, silputtua tuoretta timjamia sekä halutessasi loraus (oliivi)öljyä.

TIESITKÖ, ETTÄ

Kun syöt punajuurta, se on mitä todennäköisemmin kasvanut Satakunnassa. Suurin osa Suomen punajuurista syödään etikkaliemeen säilöttynä. Myös rosolli on monelle tuttu pito- ja joulupöydistä. Tuoreesta punajuuresta syntyy kuitenkin paljon muutakin. Ei ihme, että tämä mullan alla varttuva punaposki on juuri nyt mitä muodikkain raakaaine aina hienoimpia ravintolakeittiöitä myöden.

Sivut: