Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Lähde mukaan toteuttamaan lähiruokapäivää 16.10.2019!

28.03.2019

Haastamme satakuntakuntalaiset koulut ja kunnat viettämään lähiruokapäivää 16.10.2019!

Tarjotkaa kouluissa ja kunnan ruokapalvelupisteissä (päiväkodit, vanhushuolto) satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Haastamme mukaan myös koulujen rehtorit ja opettajat mukaan toteuttamaan lähiruokapäivää opetuksellisesta näkökulmasta. Lähiruokapäivän avulla haluamme korostaa kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ja tuotteiden arvostusta. Tavoitteenamme on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntävät jatkossa yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita.

Satakunnan kuntien ruokapalvelut ja Satakunnasta – Sikses parasta -hanke järjestivät vuonna 2018 lähiruokapäivän koululaisille ja osalla paikkakunnista myös päiväkodeille ja vanhushuollolle. Mukana olivat seuraavat kunnat ja kuntien koulut Satakunnasta ovat mukana lähiruokapäivän toteuttamisessa: Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Pori, Rauma ja Siikainen.

Tänä vuonna tavoitteenamme on saada mukaan myös uusia kuntia. Kokemukset ensimmäisestä päivästä olivat rohkaisevat!

Tänä vuonna haastamme mukaan myös muut lähiruoka-hankkeet viemään asiaa eteenpäin omalla alueella, jotta lähiruokapäivää 16.10.2019 vietettäisiin mahdollisimman monessa koulussa tai kunnassa.

Lähde siis mukaan suunnittelemaan vuoden 2019 tapahtumaa ja tule kuulemaan kokemuksia.

Ilmoittaudu mukaan tästä.

Tule mukaan suunnittelupalaveriin

Suunnittelupalaveri Nakkilassa, Nakkilan yhteiskoululla 16.5.2019 klo 14.00. Ilmoittaudu mukaan palaveriin yllä olevan linkin kautta.

Nakkilasta rehtori Jari Koski iloitsee lähiruokapäivän toteutumisesta.


Tutustu oppimateriaaliin

Sikses paras tietopeli

Satakunnasta – Sikses parasta esittelyvideo

Olemme mukana kesän tapahtumissa

28.03.2019

Tule tapaamaan meitä Okraan, SuomiAreenan ja Lauhan lähiruokafestareille!

Okra Oripäässä 3.-6.7.

SuomiAreena Porissa 15.-19.7.

Lauhan lähiruokafestivaali Huittisissa 23.-24.8.

Perunarieskat perunasuurimoista

26.03.2019

PERUNARIESKA

2,5 dl Helmi-perunasuurimoita
2,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
50 g voita sulatettuna
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl oreganoa tai timjamia

Lisää suurimot maitoon ja anna turvota 30 min. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja yhdistä kaikki aineet keskenään.

Taputtele jauhotetuin käsin kolme ohutta leipää uunipellille leivinpaperin päälle.

Pistele haarukalla reikiä leivän pintaan.

Paista 225 asteessa 10 min.

Tiesitkö, että kaikki Suomessa kaupoissa myytävä  perunajauho on valmistettu Kokemäellä. Satakunnassa on yli 200 tärkkelysperunanviljelijää ja perunasta valmistetaan maa­kunnassa perunajauhoa, peruna­rehua ja perunaproteiinia. Kokemäellä valmistetaan myös perunasuurimoista, jotka sopivat hyvin esimerkiksi perunarieskoihin.

Pohjoismainen ruokakilpailu EMBLA järjestetään jälleen tänä vuonna

15.03.2019

EMBLA-kilpailun tavoitteena on edistää upeaa pohjoismaista ruokakulttuuria ja sen arvostusta. Ilmoittautuminen kisaan on avautunut 1.3.2019.

Kansallisen tason ilmoittautuminen jatkuu koko maaliskuun EMBLAn verkkosivuilla.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen suomalainen kolmihenkinen tuomaristo nimeää jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Tämän vuoden palkinnot jaetaan Islannin Reykjavikissa Harpan konserttitalossa järjestettävässä palkintojuhlassa 1.6.  

Joka toinen vuosi järjestettävän EMBLA-ruokakilpailun palkinnot jaettiin ensimmäisen kerran  Kööpenhaminassa elokuussa 2017, jolloin mm. REKO:n Thomas Snellman ja kokki Michael Björklund nappasivat kaksi voittoa Suomeen.  Nyt meillä on taasen mahdollisuus koota yhdessä voimamme pohjoismaisen ruoan ja sen tekijöiden eteen ja nostaa esiin suomalaisia osaajia.

Lue lisää.

Klassikko: Wallenbergin pihvi

15.03.2019

KLASSIKKO: WALLENBERGIN PIHVIT

Aito ”Wallenbergare” tehdään vasikanjauhelihasta. Pihviä ei ruskisteta, vaan paistetaan kullanruskeaksi ja kuohkeaksi.

Ruotsalaisen reseptin alkuperästä on monta tarinaa, mutta tiettävästi se on peräisin keittäjätär Amalia Wallenbergiltä. Pihvien nimi ei siis suinkaan tule äveriäältä Wallenbergien teollisuussuvulta.

500 g hienoksi jauhettua vasikkaa
6 munankeltuaista
5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hienoksi jauhettua valkopippuria
korppujauhoja leivittämiseen
50–75 g voita paistamiseen

Sekoita jääkaappikylmät ainekset –vasikanliha, munankeltuaiset sekä kuohukerma– tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.

Mausta massa suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.Laita peitettynä jääkaapin kylmimpään paikkaan vähintään tunniksi. Mikäli taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää siihen ripaus korppujauhoja ja anna vetäytyä vielä hetki.

Ripottele korppujauhot leivinpaperille. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin parin sentin paksuisia, kämmentä pienempiä pihvejä. Laske pihvit varovasti (taikinan kuuluu olla melko löysää) korppujauhoseoksen päälle. Ripottele vielä korppujauhoja pihvien yläpinnalle. Sulata runsaasti voita pannussa. Nostele pihvit varovasti yksitellen ohuella paistinlastalla pannulle ja paista keskikuumalla pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Paistaessa voit lusikoida pannulta ruskistunutta voita pihvien päälle.

Tarjoile Wallenbergin pihvit klassiseen tapaan perunamuusin ja suolavedessä keitettyjen pakasteherneiden kera.

TIESITKÖ, ETTÄ

Suomen ainoa vasikanlihaan erikoistunut tuottajatila sijaitsee Satakunnassa. Suurissa ruokamaissa mieto ja vaalea vasikan liha on arvostettua herkkua, ja monen klassikkoruuan välttämätön raakaaine, mutta Suomessa sitä on vain harvoin tarjolla.

Sivut: